top of page

Aangepaste Voertuigen en Rijvaardigheden: Een Stapsgewijze Gids voor Bestuurders met Beperkingen

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden


Het besturen van een motorvoertuig vereist dat alle bestuurders, ongeacht eventuele beperkingen, veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Voor mensen met fysieke beperkingen, zoals rolstoelgebruikers, mensen met een prothese of met een gezichtsveld defect, zijn er specifieke regels en aanpassingen die veilig rijden mogelijk maken. Hier volgt een uitleg over hoe je als bestuurder met beperkingen door het proces van medische keuringen en voertuigaanpassingen kunt navigeren.

Stap 1: Gezondheidsverklaring Invullen

De eerste stap is het invullen van een Gezondheidsverklaring, waarin je vragen beantwoordt over je fysieke en mentale gezondheid. Dit document is essentieel om te bepalen of je veilig kunt rijden. Je kunt deze verklaring online invullen op de website van het CBR of een papieren versie kopen bij het gemeentehuis.

Stap 2: Medische Keuring

Indien je 'Ja' antwoordt op een of meer vragen in de Gezondheidsverklaring, of als je een fysieke beperking hebt die je rijvaardigheid kan beïnvloeden, volgt een medische keuring door een erkende arts. Deze keuring bepaalt of je lichamelijk en geestelijk geschikt bent om te rijden.

Stap 3: Aanpassingen aan het Voertuig

Afhankelijk van je beperking, kan het noodzakelijk zijn om aanpassingen aan je voertuig te maken. Dit kan variëren van het installeren van handbedieningen tot speciale spiegels. Enkele gespecialiseerde bedrijven die dergelijke aanpassingen kunnen uitvoeren zijn Autoaanpassers.nl, B&S Aanpassingen en Welzorg Nederland. Het is belangrijk om te zorgen dat deze bedrijven erkend zijn door het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), wat garandeert dat de aanpassingen voldoen aan de wettelijke eisen en veiligheidsnormen. Het CBR moet deze aanpassingen goedkeuren voordat ze als veilig worden beschouwd voor gebruik in het verkeer. Aangepaste voertuigen komen in verschillende soorten en maten.

Stap 4: Rijtest

Na de medische keuring en eventuele voertuigaanpassingen, moet je mogelijk een praktische rijtest afleggen bij het CBR. Deze test beoordeelt of je met de aangepaste auto veilig kunt rijden.

Stap 5: Rijbewijs Ontvangen

Als je slaagt voor de rijtest en je voertuig wordt goedgekeurd, ontvang je een rijbewijs met de aangegeven aanpassingen, wat bewijst dat je de benodigde aanpassingen en vaardigheden hebt om veilig te rijden.


Rijbewijskeuringen voor mensen met een handicap
Aangepaste auto


Betaalbare en Verantwoordelijke Medische Keuringen door KeurigOnderweg.nl

Voor bestuurders met beperkingen biedt KeurigOnderweg.nl medische keuringen aan door ervaren artsen die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van mensen met beperkingen. Deze artsen zorgen voor een zorgvuldige en verantwoordelijke beoordeling van je rijgeschiktheid tegen een betaalbare prijs, zodat je met vertrouwen de weg op kunt.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page