top of page

Het Proces na een 75+ Rijbewijskeuring: Een Geduldige Weg naar Veiligheid

Het behouden van uw rijbewijs na het bereiken van de leeftijd van 75 jaar vereist een rijbewijskeuring om de verkeersveiligheid te waarborgen. Na deze keuring begint het proces van wachten op de uitslag, en als deze positief is, moet u stappen ondernemen om uw rijbewijs te verlengen. In dit artikel zullen we het hebben over het proces na een 75+ rijbewijskeuring, inclusief de wachttijd voor de uitslag, de vervolgstappen na goedkeuring door het CBR en de twee manieren om uw rijbewijs te verlengen: via de RDW en via de gemeente. Ook zullen we benadrukken waarom het belangrijk is om niet te vroeg uw rijbewijs te verlengen.

Wachten op de uitslag

Na de 75+ rijbewijskeuring is het begrijpelijk dat u gespannen bent om de uitslag te ontvangen. De gemiddelde wachttijd voor de uitslag van de keuring varieert, maar doorgaans duurt het enkele weken. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens deze fase en te beseffen dat het CBR zorgvuldig de resultaten van de keuring evalueert om de verkeersveiligheid te waarborgen. Vervolgstappen na goedkeuring door het CBR

Indien u door de keuring komt en geschikt wordt bevonden om uw rijbewijs te behouden, zijn er vervolgstappen nodig om uw rijbewijs daadwerkelijk te verlengen. Er zijn twee manieren waarop dit kan worden gedaan: via de RDW (Dienst Wegverkeer) of via de gemeente.


Verlenging via de RDW

Om uw rijbewijs online te verlengen, moet u de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine en laat een nieuwe pasfoto maken. Zorg ervoor dat u geen eerder gebruikte pasfoto gebruikt. Neem uw huidige rijbewijs of het rijbewijsnummer mee. U kunt de RDW-locatiewijzer raadplegen om een erkende fotograaf of fotocabine te vinden.

  2. De fotograaf stuurt uw pasfoto en handtekening (voor op uw nieuwe rijbewijs) beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen enkele minuten ontvangt u een e-mail van de RDW met informatie over de goedkeuring van uw aanvraag en of u uw rijbewijs online kunt verlengen.

  3. Zorg ervoor dat u de DigiD-app met ID-check hebt geïnstalleerd en klaar hebt staan. Dit is vereist voor het online verlengingsproces. Raadpleeg de benodigde informatie over de DigiD-app op de website van de RDW.

  4. Klik op de knop 'Rijbewijs verlengen' op de website van de RDW om uw aanvraag te starten.

  5. Volg de instructies op het scherm om de betaling van de verlengingskosten te voltooien. Dit kan doorgaans worden gedaan via iDEAL.

  6. Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u binnen 2 werkdagen een e-mail van de RDW om u te laten weten dat uw nieuwe rijbewijs klaar is.

  7. Controleer de website van uw gemeente om te zien of u een afspraak moet maken om uw rijbewijs op te halen. Neem uw huidige rijbewijs mee naar de afspraak en lever deze in. Let op: Zorg ervoor dat u uw rijbewijs binnen 3 maanden na ontvangst van de e-mail ophaalt. Na deze periode is het niet meer mogelijk en moet u een nieuwe aanvraag indienen.




Verlenging via de gemeente

De andere optie is om het rijbewijs rechtstreeks via de gemeente te verlengen. U kunt een afspraak maken bij de gemeente en zij zullen de nodige administratieve stappen ondernemen om uw rijbewijs te verlengen. Houd er rekening mee dat het verlengen of aanvragen van uw rijbewijs een stuk langer kan duren dan het aanvragen via het RDW. De wachttijden variëren per gemeente.


Waarom niet te vroeg verlengen?

Het is belangrijk om niet te vroeg uw rijbewijs te verlengen, omdat het nieuwe rijbewijs direct in werking treedt en het oude rijbewijs vervangt. Als u besluit om uw rijbewijs vroegtijdig te verlengen, voordat het oude rijbewijs is verlopen, zal de nieuwe vervaldatum gebaseerd zijn op de datum van vernieuwing en niet op de originele vervaldatum. Dit kan resulteren in een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs. Het is belangrijk om te wachten tot het juiste moment om uw rijbewijs te vernieuwen, dichter bij de vervaldatum van het oude rijbewijs. Op die manier maximaliseert u de geldigheidsduur van uw rijbewijs zonder onnodige overlappingen of verkorting van de geldigheidsperiode.


In het kort

Na een 75+ rijbewijskeuring is het belangrijk om geduldig te wachten op de uitslag. Bij goedkeuring kunt u kiezen tussen verlenging via de RDW of de gemeente. Verleng uw rijbewijs echter niet te vroeg, om de maximale geldigheidsduur te behouden en onnodige overlappingen te voorkomen. Laat uw rijbewijs vernieuwen op het juiste moment en geniet van veilig en zorgeloos rijden.

18 weergaven0 opmerkingen
bottom of page