top of page

Rijden onder invloed: De Gevolgen van Alcohol- en Drugsgebruik op de Weg

Rijden onder invloed van alcohol of drugs is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook ernstige juridische en persoonlijke consequenties hebben. Vanaf het moment van aanhouding tot aan mogelijke vervolgstappen, het traject van een dronken of gedrogeerde bestuurder kan ingewikkeld en langdurig zijn. Laten we eens kijken naar de stadia van dit proces:


 

1. Aanhouding:

Wanneer de politie vermoedt dat een bestuurder onder invloed is, kan deze worden aangehouden voor een controle. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld het opvallen van slingerend rijgedrag of het negeren van verkeersregels. Eenmaal gestopt zal de politie de bestuurder vragen om mee te werken aan een ademtest of speekseltest om het alcohol- of drugsniveau te meten.


2. Initiële blaastest, speeksel- of urine test:

De aanvankelijke test, zoals de blaastest voor alcohol, speekseltest voor cannabis of de urine test voor drugs, wordt uitgevoerd om een snelle indicatie te krijgen van het niveau van intoxicatie. Als deze test positief is, kan de bestuurder worden aangehouden en meegenomen worden naar het politiebureau voor verdere tests, verhoor en een proces verbaal.


3. Rechtzaak / Vorderingsprocedure / MDD keuring:

Na de aanhouding volgt doorgaans een juridisch proces. Dit kan variëren afhankelijk van de ernst van de situatie en lokale wetgeving. In sommige gevallen kan de bestuurder direct voor de rechter worden gebracht, waarbij hij of zij wordt geconfronteerd met mogelijke straffen zoals boetes, rijontzegging of zelfs gevangenisstraf (zoals bv. bij een dodelijk ongeluk). In andere gevallen kan de zaak worden afgehandeld via een administratieve procedure, zoals de mededelingsprocedure (MDD), waarna het rijbewijs tijdelijk kan worden ingevorderd.



4. EMA en LEMA cursussen:

In sommige rechtsgebieden worden bestuurders die betrapt zijn op rijden onder invloed verplicht om deel te nemen aan educatieve programma's zoals EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) of LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). Deze cursussen zijn ontworpen om bewustwording te vergroten over de gevaren van rijden onder invloed en om recidive te voorkomen.


5. Vervolgkeuringen en bloedonderzoeken:

Als onderdeel van het proces kunnen vervolgkeuringen en bloedonderzoeken worden uitgevoerd om het alcohol- of drugsgebruik van de bestuurder verder te onderzoeken en de weggebruiker zo langzaam weer legaal en veilig de weg op te krijgen. Bloedonderzoeken kunnen nauwkeuriger zijn dan de initiële tests en kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal in juridische procedures.


6. Geldigheid afgegeven rijgeschiktheid:

Na het doorlopen van alle vereiste stappen en procedures, kan de rijgeschiktheid van de bestuurder definitief worden beoordeeld. Afhankelijk van de uitkomst van de tests, cursussen en eventuele andere vereisten, kan het rijbewijs van de bestuurder worden teruggegeven of kan een rijontzegging van kracht blijven voor een bepaalde periode.


 

In het kort, rijden onder invloed kan leiden tot ernstige juridische consequenties en heeft potentieel gevaarlijke gevolgen voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers. Het is van cruciaal belang om de verantwoordelijkheid te nemen om nuchter te rijden en de risico's van rijden onder invloed te vermijden.

Nuchter rijden is zonder gedoe rijden!

20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page