top of page

De rijbewijskeuring: Waarom en wanneer moet ik nou medisch gekeurd worden?

Bijgewerkt op: 14 okt. 2022


75+ Rijbewijs Keuring Arts Senioren
Een 'visustest' ( onderzoek gezichtsvermogen )


Wat houdt de rijbewijskeuring in?

Voor het verlengen van een rijbewijs is een keuring verplicht voor automobilisten van 75 jaar of ouder (CBR Rijbewijskeuringen 75+). Deze keuring dient minimaal elke vijf jaar te worden herhaald. Ook voor het verlengen van een groot-rijbewijs dient een persoon eens per vijf jaar gekeurd te worden. Dit is verplicht voor alle leeftijden boven de 18 jaar.


Wat kunt u verwachten tijdens een rijbewijskeuring?

Tijdens de keuring wordt de medische geschiktheid gecontroleerd. Tijden een keuring wordt gecontroleerd of iemand voldoet aan de wettelijke normen om zelfstandig en veilig een voertuig te besturen. Dit gebeurt aan de hand van de vragenlijst van het CBR, de anamnese (specifieke vragen van de arts) en een lichamelijk onderzoek. Bij het lichamelijke onderzoek worden onder andere het gezichtsvermogen en de bloeddruk getest en tevens de urine gecontroleerd op glucose (ook wel suiker genoemd). Op deze manier wordt de urine gecontroleerd op eventueel aanwezige suikerziekte. Ook wordt de medicatielijst bekeken op medicijnen die de rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de medicijnen die invloed hebben op het reactievermogen. Dit betreffen de categorie-III medicijnen (in het medisch jargon).


Moet iedereen een rijbewijskeuring ondergaan?

Zoals eerder gesteld, is de rijbewijskeuring verplicht voor iedereen bij wie het rijbewijs verloopt op óf na diens 75e verjaardag. Ook moet eenieder met een groot rijbewijs (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E) een medische keuring ondergaan. Dit elke 5 jaar. Ook kan het voorkomen dat iemand wegens een bepaalde aandoening medisch gekeurd moet worden. Mocht dit nodig zijn, dan zal CBR u hierover berichten.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page