top of page

Rijden als je hart- of vaatziekte hebt?

Als je een hart- of vaatziekte hebt en je wilt je rijbewijs verlengen, dan kan het zijn dat je eerst een rijbewijskeuring moet ondergaan. Een keuring is bedoeld om vast te stellen of je nog in staat bent om veilig auto te rijden. In dit artikel bespreken we wat een rijbewijskeuring inhoudt en waar je rekening mee moet houden als je een hart- of vaatziekte hebt.

​

Waarom is een rijbewijskeuring nodig?

Een rijbewijskeuring is nodig om vast te stellen of je nog in staat bent om veilig te rijden. Bij een hart- of vaatziekte kan het zijn dat je rijvaardigheid is verminderd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van vermoeidheid, duizeligheid, of dat je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je rijvaardigheid. Een rijbewijskeuring kan dan helpen om vast te stellen of je nog voldoende rijvaardig bent.

​

Wat gebeurt er bij een rijbewijskeuring?

Bij een rijbewijskeuring worden verschillende tests uitgevoerd om te beoordelen of je nog in staat bent om veilig te rijden. Er wordt onder andere gekeken naar je bloeddruk, hartslag en reactievermogen. Daarnaast wordt er gekeken of je nog voldoende zicht hebt en of je nog goed kunt horen.

Als je een hart- of vaatziekte hebt, kan het zijn dat er aanvullende tests worden uitgevoerd. Zo kan er bijvoorbeeld een ECG (hartfilmpje) worden gemaakt of kan er een inspanningstest worden uitgevoerd. Op basis van de resultaten van de tests wordt bepaald of je nog in staat bent om veilig te rijden.

​

Waar moet je rekening mee houden als je een hart- of vaatziekte hebt?

Als je een hart- of vaatziekte hebt en je wilt je rijbewijs verlengen, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

  • Bespreek met je behandelend arts of je nog in staat bent om veilig te rijden. Hij of zij kan je adviseren over de beste manier om met je aandoening om te gaan en kan je informeren over eventuele beperkingen.

  • Als je medicijnen gebruikt, controleer dan of deze invloed hebben op je rijvaardigheid. Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid of duizeligheid veroorzaken. Overleg met je arts of apotheker als je twijfelt.

  • Plan je rijbewijskeuring op tijd in, zodat je nog voldoende tijd hebt om eventuele aanpassingen te doen. Als je bijvoorbeeld een bril nodig hebt om goed te kunnen zien, zorg er dan voor dat je deze op tijd aanschaft.

  • Zorg voor een goede nachtrust en vermijd alcohol en drugs. Vermoeidheid en het gebruik van alcohol of drugs kunnen de rijvaardigheid verminderen.

bottom of page